Prosecco - Hur gör man?

Vi har ju ett stort intresse för denna bubbliga och goda dryck. Så stort att vi även har en liten import av denna dryck.

Många tänker "bubblor som bubblor". Vi säger nej, det är skillnader. Här följer viktig bubbelfakta;)Prosecco görs i nordöstra Italien, i Veneto-regionen. Den tillverkas av druvan Glera. Ibland kan det förekomma andra druvor i blandning med Glera-druvan men personligen gillar vi den med 100% Glera bäst.

Vinet är lätt aromatiskt och har fruktiga aromer. Vinet har ingen längre lagringstid utan ska drickas ungt.

Prosecco finns i olika stilar, brut (den med minst socker i), extra dry och dry. Det är ju en smaksak vad man gillar bäst vad det gäller torrheten. Vi tycker att brut kan serveras något kallare än de andra, smaksak igen.

Bubblorna får Prosecco genom en andra jäsning i trycktank under tryck och vid max 20 grader. Detta till skillnad mot Cava (Spanien) och Champagne (Frankrike) som jäser i flaska. Det finns två varianter, Frizzante och Spumante. Frizzante har lätt pärlande bubblor och spumante har mer bubblor. Återigen smaksak hur mycket bubblor du vill ha.

Prosecco får bara ha sitt ursprung i Prosecco-distriktet så inga fuskisar får förekomma.

Prosecco passar bra till allt (egen reflektion). Vi dricker den i vårsolen bara sådär, till mat (även till kött, gud förbjude;) ), i olika varianter av drinkar, till desserten och när vi firar.

När tycker du att Prosecco passar bäst?


22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla